Natura bogată a Moldovei îi atrage pe meleagurile noastre pe amatorii turismului ecologic. Moldova are dealuri şi văi foarte pitoreşti, numeroase izvoare, râuri şi lacuri (mai bine de 4 mii), păduri, stânci, grote, peşteri… Toate aceste frumuseţi le puteţi admira cu suportul agenţiilor de turism, care organizează inclusiv marşuri, deplasări cu bărcile şi odihnă în cele mai pitoreşti locuri.
Acest tezaur are nevoie de o protecţie pe măsură. La 1 martie 1904, baronul Stewart, magistru în zoologie, unul dintre iniţiatorii Muzeului de Zemstvă (azi – Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală), fondează Societatea pentru studierea Basarabiei în aspect istorico-naturalist. Astăzi Legea cu privire la ariile naturale protejate de stat stabileşte 5 rezervaţii ştiinţifice, 86 de monumente geologice şi paleontologice (menţionăm că în Moldova se află cele mai mari peşteri din Europa), 31 de izvoare, multe dintre care au apă cu proprietăți curative (de exemplu izvorul de pe teritoriul mănăstirii Saharna, raionul Rezina, sau din apropierea mănăstirii Hărjauca, raionul Călăraşi). Statul a luat sub ocrotirea sa circa 160 de copaci seculari, mulţi dintre care se află pe trasee turistice şi constituie obiecte de legende, 51 de rezervaţii naturale de păduri, 9 rezervaţii de plante medicinale, specii rare de animale şi plante şi multe altele.
În oricare din rezervaţiile naturale, sau în orice loc pitoresc dintre cele descrise mai sus puteţi petrece ore de neuitat. Fie că veţi alege „Pădurea Domnească” populată de zimbri, fie cea mai lungă peşteră din Europa cu cele 30 de lacuri subterane, fie cel mai înalt punct al Moldovei - dealul Bălăneşti (lângă satul Bălăneşti, raionul Nisporeni), fie malul Nistrului în zona oraşului Camenca, satelor Japca (raionul Floreşti) şi Cremenciug (raionul Soroca), fie revărsările sau rocile neobişnuite din satul Naslavcea (raionul Ocniţa), fie unul din numeroasele lacuri pitoreşti – oriunde veţi putea să vă simţiţi ca într-un basm: întratât de frumoasă şi misterioasă este natura Moldovei!