Winetours Moldova realizează interviuri despre oameni interesanți, care lucrează în domeniul ospitalității și turismului vinicol din Moldova. Descoperă istoria acestora, gândurile lor despre vin, oaspeții pe care cunosc și provocările cărora ei fac față. 

***

În această ediție a proiectului VINterviul de VINeri, îl avem invitat pe Vlad Tcaci, tehnolog în secția divin la Combinatul de Divinuri "Barza Albă". 

          Barza-Alba-Excursii        Barza-Alba-colectie

Vlad, de câți ani activezi în domeniul turismului vinicol?  
În domeniul turismului vinicol activez  de aproximativ 10 de ani.

Când și cum ai ajuns să lucrezi la Barza Albă? 
Cred că  am moștenit de la tatăl meu, la "Barza Albă" el a fost unul dintre cei mai importanti tehnologi in domeniul vinicol. Eu activez  la "Barza Albă" de la 19  ani.

Te rog să ne faci o scurtă prezentare a companiei Barza Albă.
"Barza Albă" este renumită pentru produsele sale de calitate înaltă, o gamă largă, de la "brandy" la cel mai vechi si prestigioas "Divin" în țară, precum este  divinul "Prezident" de 50 de ani. Tot la Barza Albă a fost lansat pentru prima dată în Republica Moldova un «divin» maturat, aceasta se întâmpla în anul 1963 și e vorba de divinul  "Bucuria".

Ce calități deosebite au produsele de marca Barza Albă și de ce le preferă consumatorii?
Practic, sunt produse de înaltă calitate, cu un gust perfect, cu arome de lemn de stejar, fructe uscate, mirodenii, postgust îndelungat și designul sticlelor extrem de atrăgător.

Te rog să ne descrii experiența pe care o trăiește un oaspete la Barza Albă.
După o vizită la «Barza Albă» vizitatorii noștri rămân cu emoții doar pozitive, mulți descoperă ceva nou, se îndrăgostesc de această băutură nobilă, găsesc sau aleg un anumit brand sau gust. La fel aici ei învață să înțeleagă, să deguste și să consume în mod corespunzător acest produs excepțional. 

Care este cea mai veche sticlă din colecția Barza Albă? 
Avem o mică "Rezervă de Aur”, așa cum o numim noi. Aici se găsesc  distilate din anii 1953, 1956, 1964 și 1967.

Care este produsul care a avut cele mai multe decorări și dacă mai este disponibil pentru a fi degustat?
Aproape toate brand-urile noastre sunt titulari de numeroase medalii și distincții. Ar trebui notat "divinul" "Codru", brand-ul a apărut în 1974, a câștigat un număr mare de medalii de aur și alte distincții valoroase. Este disponibil pentru degustări și poate fi găsit pe rafturile magazinelor.

 Barza-Alba-divin      Barza-Alba-colection

Există la Barza Albă locuri unde au acces doar cei mai aleși oaspeți?
Nu, așa locuri nu sunt. Noi nu facem excepții sau limitări pentru vizitatorii noștri. Toți oaspeții care ne pășesc pragul sunt tratați egal și au parte de aceeași experiență ospitalieră.

Ce personalități remarcabile au vizitat combinatul de divinuri de la Bălți? Și care ar cele mai îndepărtate sau exotice țări din care ați avut oaspeți?
Am fost vizitați de numeroase personalități proeminente, artiști și politicieni, inclusiv și președintele Republicii Moldova, ambasadori și consuli din diferite țări. Fiind o atracție majoră în orașul Bălți, aproape că fiecare delegație oficială ce vizitează capitala de nord a țării, are pe agenda și o vizită la Barza Albă. Am primit oaspeți din aproape toată Europa, precum și din China, Coreea și Canada, desigur cei mai numeroși sunt din țările CSI.

Ce te fascinează în activitatea ta la compania Barza Albă
Mă consider un expert în acest domeniu și sunt deosebit de încântat să comunic cu oameni, să le relatez despre ceea ce cunosc, despre trăirile și momentele pe care eu însuși le simt în procesul de creare a unui produs.  

Ai avut oaspeți cu solicitări mai deosebite? Sau poate ai avut un caz mai curios despre care ai putea să ne povestești?
Odată  am avut o delegație de clericii ortodocși, o mare parte din care au fost din Georgia. Au fost vizitători destul de curioși! În semn de recunoștință, au cântat în picioare în georgiană ceva de genul "Mulți Ani Trăiască". A sunat foarte frumos. În cartea oaspeților au lăsat recenzii pozitive și imagini cu însemnele mănăstirilor și bisericilor pe care reprezentau, a fost impresionant și o amintire pentru o lungă perioadă de timp.

Pregătiți oferte sau servicii noi pentru sezonul următor? Cu ce ne veți surprinde în viitorul apropiat?
Divinului este un produs care nu acceptă schimbări substanțiale. Pe viitor, dorim să oferim clienților noștri un serviciu de degustare mai deosebit, comparabil cu master-class de talie internațională, vom pregăti și o serie training-uri cu înmânare de certificate sau diplome de absolvire a cursurilor de degustare a divinului.

 Barza-Alba-divin      Barza-Alba-degustare-divin

Îți aduci aminte când și în ce împrejurări ai degustat prima dată un vin și care a fost acesta?
Ca să fiu sincer, s-a întîmplat cînd am fost copil, aveam 15-16 ani, am luat fără voia tatălui meu un borcan de 3 litri de vin din beci,  și cu prietenii am degustat acel vin superb. Desigur această ispravă o țin minte foarte bine, pentru că a urmat și o pedeapsă pe măsură.

Dacă ar trebui să alegi un vin roșu și un vin alb care ar fi acesta?
Bineînțeles că aș alege un Riesling sau un Merlot, totuși având în vedere profilul produselor noastre, rămân fidel "divinului". Pentru o petrecere aș alege divinul de 7 ani - "Bălți", iar  pentru degustare mai restrânsă aș alege divinnul de 40 ani  XXO "Dragos-Voievod".

În afară de turismul vinicol, ai o pasiune pentru ceva anume, un hobby? 
Da, ador să tricotez, în special mănuși, bunica m-a învățat ... Glumeam doar! Îmi place să schiez, plimbările cu bicicleta, singur fac vin de casă, tot ceea ce fac o fac cu multă pasiune. Îmi iubesc familia și profesia mea, ele fiind pasiunile mele de bază

Winetours Moldova îți mulțumește pentru timpul acordat și urează mult succes întregei echipe de la Combinatul de Divinuri Barza Albă!