1. Mileștii Mici

Cea mai mare colecție de vin din lume se găsește în satul Mileștii Mici, în Republica Moldova. Este un adevărat oraș subteran, care se întinde pe o lungime de 250 kilometri. Însăși beciul seamănă mai mult cu un labirint, a căror străzi poartă numele diferitor tipuri de vin: Sauvignon, Cabernet etc. Pentru a te deplasa dintr-un colț al vinăriei în altul este necesar automobilul, pe când angajații vinăriei folosesc biciclete. În anul 2005, colecția de la Mileștii Mici a fost inclusă în cartea recordurilor Guinness, cu peste 1.5 milioane de sticle de vin. Cele mai scumpe vinuri au fost produse în anii ’70 a secolului trecut, iar prețul unei sticle ajunge la 500 de euro. In anul 2015 revista Playboy a inclus vinăria Mileștii Mici în topul celor mai tari locuri din lume unde merită să deguști vin.

Milestii_Mici_wine_collection

2. Cricova

Beciurile de la Cricova adăpostesc o colecție remarcabilă de vinuri - Oenoteca Națională. Aceasta cuprinde o serie de exponate istorice unice. Cel mai vechi vin este vinul roșu "Ierusalim de Paști", produs într-un singur lot în anul 1902. Сolecția particulară a feldmareșalului german Hermann Göring se găsește de asemenea, acolo. A fost adusă în Moldova de către general în timpul celui de-al II-lea război mondial ca să fie aproape de el la frontul de est. Politicieni, celebrități, și colecționari din întreaga lume au colecții speciale aici, inclusiv, John Kerry, Vladimir Putin, și Angela Merkel. Astăzi, Colecția numără circa 1,3 mln. de sticle și este dificil de a aprecia prețul real al acesteia. Faimoasele beciuri de la Cricova curînd ar putea fi incluse în patrimoniul mondial UNESCO.

Cricova_wine_collection

3. Bern’s Steakhouse

Cea de-a 3-a colecție de vin din lume numără 500 000 de sticle. Tampa, Florida este unde veți găsi restaurantul fondat în 1956 și care este încă condus de David Laxer, care este fiul fondatorului. Personalul localului a descoperit recent o sticlă rară în colecția acestora: un Chateau Latour 1947, de $30,000, fiind considerat unul din cele mai scumpe vinuri din lume.La fel aici veți găsi una din cele mai largi colecții de vinuri spumante, care oferă o selecție de peste 200 de varietăți.

Bern_s_Steakhouse_collection 4. Graycliff Hotel

Graycliff Hotel din Nassau, Insulele Bahamas, găzduiește o colecție impresionantă. Hotel a fost numit în cinstea Căpitanului Howard Graysmith, un pirat din Carraibe, care a construit vila Graycliff în anul 1740.  Graycliff este unul din cele 75 de restaurante din lume care au obținut onorabila distincție Wine Spectator Grand Award.  Coelcția hoteului Graycliff conține peste 250 000 de sticle din 15 țări. Cel mai scump vin fiind Rudesheimer Apostelwein, de peste 300 de ani.

Graycliff-Wine-Cellar_dinning_room

5. Bodega 1860

A 5-a după mărime colecție de vin se află în Orașul Vinului (Ciudad del Vino), construit pe lângă beciurile Marques de Riscal. Aici se găsesc 129 000 de sticle de vin, cel mai vechi fiind din 1862. Dar cee ace cu adevărat deosebește Bodega 1860 de alte colecții, este caracterul său unic și pur de colecție. Vinurile de colecție nu sunt de vânzare, și dacă veți vizita restaurantul local, atunci cel mai vechi vin pe care veți avea șansa să degustați va fi unul din 1945.

Bodega _1860_wine_collection 6. Restaurantul Latour

Coelcția restaurantului din new Jersey, numără 100 000 de sticle unicale de vin, 90 de recolte diferite, iar cel mai vechi vin fiind din 1890. Proprietarul restaurantului, garantează că nici unul din vinurile din beciul său nu este afectat de dopul de plută sau oxidat. Pentru că beciul este dotat cu un laborator cu tehnologii pe bază de rezonanță magnetică, care permite să analizeze fiecare vin fără a fi nevoie de a deschide sticla sau de  a deranja procesul de maturare în sticlă.

Latour_wine_collection1

7. Colecția lui Tawfiq Khoury

Prima colecție privată din topul nostru, care aparține lui Tawfiq Khoury, un dezvoltator din SUA. Proprietarul a început să vândă vinuri din colecția sa, de aceea este dificil de monitoriza exact numărul de sticle din colecția sa. Actual, numărul sticlelor este aproximativ 65 000. Casa de licitații Christie’s a estimat colecția la $2.5 millioane.

Tawfiq Khoury_wine_collection 8. Tour d’ Argent

Tour d’ Argent este recunoscut de comunitatea amatorilor de vin ca  fiind localul cu cea mai mare carte de vinuri din Franța, aproximativ 15 000 sticle.  Tour d’ Argent este un restaurant vechi din Paris, cu istorie bogată care începe încă în anul 1552, considerat o Mecca pentru cunoscătorii de vin. Cartea vinurilor include mii de de denumiri și cântărește 9 kg! 

Tour_dArgent_wine_collection

9. Colecția lui Lesie Rudd

Renumitul restaurator din SUA, Leslie Rudd, deține o colecție de 10 000 de sticle de vin din regiunea Napa, Acestea sunt păstrate în restaurantul numit Press. Colecția de vin din Napa este una impresionantă, pentru că include cele mai reușite vinuri produse vreodată în această regiune. 

Leslie_Rudd_wine_collection

10. Colecția lui Charlie Trotter

Unul din cei mai renumiți bucătari-șefi din SUA, Charlie Trotter, a adunat o colecție de 4 000 de sticle de vin. Aceasta include chiar și sticle de vine de format-mare, numite astfel, pentru că pentru transportarea sau mutarea acestora este nevoie de echipament special.

Charlie-Trotter-wine-collection

Colecția de vinuri este un hobby care ocupă foarte mult timp, dar în cele din urmă aduce foarte multă satisfacție peste ceva timp. Cîte sticle de vin ai deja în colecția ta?