Winetours Moldova realizează interviuri despre oameni interesanți, care lucrează în domeniul ospitalității și turismului vinicol din Moldova. Descoperă istoria acestora, gândurile lor despre vin, oaspeții pe care cunosc și provocările cărora ei fac față. 

***

În prima ediție a noului proiect VINterviul de VINeri, o avem invitată pe Marina Cebotari, manager în activitatea de turism la vinăria Chateau Vartely. 

                Chateau_Vartely_Marina_Cebotari              Chateau_Vartely

Marina, de câți ani activezi în domeniul turismului vinicol?  
3 ani.

Când și cum ai ajuns să lucrezi la Chateau Vartely? 
Am fost angajată în luna septembrie a anului 2014. După ce am plecat dintr-o altă vinărie, o colegă mi-a propus să candidez la funcția de Manager Turism la Chateau Vartely, și după cîteva etape de interviu am obținut funcțiaAm fost angajată în luna septembrie a anului 2014. După ce am plecat dintr-o altă vinărie, o colegă mi-a propus să candidez la funcția de Manager Turism la Chateau Vartely, și după cîteva etape de interviu am obținut funcția.

Te rog să ne faci o scurtă prezentare a Complexului Turistic Chateau Vartely.
„Château Vartely” este o vinărie modernă, care îmbină tehnologiile de ultimă generație în creșterea viței-de-vie și prelucrarea strugurilor cu pasiunea pentru producerea vinului de calitate. Vinurile selecte împreună cu cultura autentică de consum a vinului, au plasat compania „Château Vartely” în topul vinificatorilor moldoveni și în topul preferințelor consumatorului, atât din Moldova, cât și peste hotarele ei. Din respect pentru tradiții și autenticitate, „Château Vartely” deschide în 2008 un complex turistic. Situat la doar 45 de kilometri de Chişinău, complexul „Château Vartely” are o arhitectură deosebită și prezintă un adevărat deliciu peisajistic. Fiecare vizitator al complexului, din start își va da seama că a ales locul potrivit pentru a petrece frumos timpul liber avînd posibilitatea să resimtă o părticică din cultura Moldovei în fiecare picătură degustată.

Care sunt principalele 3 atracții pentru care oaspeții aleg anume vinăria Chateau Vartely?
Tururile vinicole ce includ excursia în cadrul complexului și degustarile de vinuri.
Cele 3 vile turistice ce au fost construite conform tradițiilor din Nordul, Centrul și Sudul Moldovei puse la dispoziția oaspeților hotărâți să petreacă mai mult timp în zonă.
Restaurantul complexului Chateau Vartely care vă va uimi cu bucate delicioase și o terasă largă unde vă veți bucura de o atmosferă liniștită și plăcută.

Dacă ar fi să descrii experiența pe care o trăiește un oaspete la Chateau Vartely doar prin 5 cuvinte, care ar fi acestea?
Liniște, odihnă, satisfacție gastronomică, dezvoltarea culturii vinului. 

Care este cea mai veche sticlă din colecția vinăriei Chateau Vartely?
Merlot 2005

Care este produsul care a avut cele mai multe decorări și dacă mai este disponibil pentru a fi degustat?
Vinul Rara Neagră & Malbec & Syrah INDIVIDO a obținut cele mai multe medalii și este disponibil pentru a fi degustat.

     Chateau_Vartely_taraboste       Chateau_Vartely_beci

Există la Chateau Vartely locuri unde au acces doar cei mai aleși oaspeți?
Nu facem diferență între vizitatori, toți oaspeții noștri sunt bineveniți și aleși. Dar ... , în sala de degustare există o cavă cu vinurile speciale depozitate pentru a face istorie. Ușile acestei cave se deschid foarte rar, atunci cînd se completează colecția cu un vin remarcabil. 

Ce personalități remarcabile au vizitat vinăria  Chateau Vartely? Și care ar cele mai îndepărtate sau exotice țări din care ați avut oaspeți?
Ambasadori, Președinți, Oameni de artă cum ar fi: José Manuel Barroso, Viktor Yushchenko, Formatia London Beat. Am avut oaspeți din țări îndepărtate ca: Noua Zeelanda, Australia, SUA, Columbia, Brazilia, Japonia, China. 

Care este cea mai mare provocare pentru tine în calitate de manager la compania  Chateau Vartely? 
Cea mai mare provocare pentru mine la  Château Vartely este ca fiecare turist care ne vizitează să rămînă impresionat de vinăria noastră și să se întoarcă la noi cu drag.  

Ai avut oaspeți cu solicitări mai deosebite? Sau poate ai avut un caz mai curios despre care ai putea să ne povestești?
În activitatea de turism mereu întilnim cazuri extraordinare. Spre exemplu, odată am organizat pentru un grup de turiști din străinătate, zborul cu balon cu aer cald. A fost foarte impresionant, deoarece tot zborul a avut loc deasupra podgoriilor de viță de vie, iar balonul a aterizat exact în mijlocul unor rânduri de viță de vie, chiar la apusul soarelui. Într-o atmosferă unică, oaspeții noștri au realizat poze extraordinare.

Pregătiți oferte sau servicii noi pentru sezonul următor? Cu ce ne veți surprinde în viitorul apropiat?
La finele fiecărui an, analizăm rezultatele obținute și impresiile vizitatorilor noștri. În baza lor, îmbunătățim serviciile și ofertele pentru următoarea perioadă. Peste cîteva luni va fi sărbătorită Ziua Vinului, în cadrul căreia vom pregăti un festival al vinului la vinărie. La fel, departamentul nostru de turism va veni cu oferte interesante pentru cei care doresc experiențe unice în vie la culesul strugurilor.

     Chateau_Vartely       Chateau_Vartely_degustare

Îți aduci aminte când și în ce împrejurări ai degustat prima dată un vin și care a fost acesta?
Până a activa în industria turismului vitivinicol, cultura de consum a vinului era o enigmă pentru mine. Pentru prima dată am avut ocazia să particip la o degustare profesionistă încă la finele ultimului an de facultate. Etapa de inițiere a culminat cu o excursie la o vinărie din Moldova. Atunci am îndrăgit soiul de viță de vie autohton, Rara Neagră.

Dacă ar trebui să alegi un vin roșu și un vin alb care ar fi acesta?
Pentru mine, seja de mult timp Rara Neagră rămâne a fi cel mai preferat soi de viță  de vie. De aceea în momentul când a apărut cupajul Rara Neagră Malbec Syrah din gama Individo, am realizat că o nu exista o armonie mai perfectă, vinul având o aroma de cireșe coapte, ciocolată, piper negru și fructe uscate. Deorece prefer foarte mult bucatele din pește, cea mai perfecta combinație pentru un dorado la grătar cu sos pe pat de vinete și ardei ar fi un Chardonnay Taraboste maturat în barrique, cu arome de pepene galben, miez de nucă și pară răscoaptă.

În afară de turismul vinicol, ai o pasiune pentru ceva anume, un hobby? 
Da, mă impresionează accesoriile handmade, imi place să citesc.

Winetours Moldova îți mulțumește pentru timpul acordat și urează mult succes întregei echipe de la Chateau Vartely.