Winetours Moldova realizează interviuri despre oameni interesanți, care lucrează în domeniul ospitalității și turismului vinicol din Moldova. Descoperă istoria acestora, gândurile lor despre vin, oaspeții pe care cunosc și provocările cărora ei fac față. 

***

În această ediție a proiectului VINterviul de VINeri, o avem invitată pe Corina Brăducean Dulgher, manager în activitatea de turism la vinăria Pivnițele Brănești. 

                Pivinitele_Branesti_Corina_Braducean_Dulgher              Pivinitele_Branesti

Corina, de câți ani activezi în domeniul turismului vinicol?  
De cînd mă țin minte copil. Dar, dacă serios, atunci mai mult de 10 ani.

Când și cum ai ajuns să lucrezi la Pivnițele Brănești? 
Aproximativ 10 ani în urmă, mă implicam activ și susțineam membrii familiei mele în activitatea lor la vinărie, ca mai apoi să înțeleg că, de fapt turismul vinicol a devenit pentru mine o adevărată pasiune și mă bucur că am reușit să  transform această pasiune într-o activitate zilnică și să pot să păstrez tradițiile de familie și gustul vinului autentic.

Te rog să ne faci o scurtă prezentare a vinăriei Pivnițele Brănești.
În anii `70, vinăria a preluat galeriile abandonate ale carierei de piatră din zonă, care se întind pe 75 km la o adâncime de 68 m sub pământ, și le-a transformatîn  pivnițe. Astfel, acest loc a servit drept casă primei colecții de vinuri de la Brănești. Vinurile noastre de colecție au câștigat aurul, argintul și bronzul la expoziții internaționale din Bordeaux, Sankt-Petersburg și Crimea. 

Care sunt principalele 3 atracții pentru care oaspeții aleg anume vinăria Pivnițele Brănești?
Vinăria „Pivnițele Brănești” oferă un itinerar turistic unic în labirinturile de galerii subterane. Aceasta însă, depășește conceptul tipic al unui tur vinicol, prezentând nu doar produsul final, dar oferind și posibilitatea de a face cunoștință cu procesul de prelucrare, îmbuteliere și păstrare a vinului la o temperature constantă. La fel, Vinăria deține un hotel și un restaurant subteran din piatră, amplasat la o adâncime de 25 de metri. Aici oaspetii noștri pot savura bucate tradiționale ascoiate cu cel mai potrivit vin. La fel în cadrul restaurantului este amplasat un șemineu deosebit, care va încălzi inimile vizitatorilor în serile mai reci. Pentru cei, care doresc să-și formeze propria colecție de vinuri, le oferim posibilitatea de păstrarea acesteia în condiții ideale - în galeriile subterane a vinăriei.

Dacă ar fi să descrii experiența pe care o trăiește un oaspete la vinăria Pivnițele Brănești doar în cîteva cuvinte, care ar fi acestea?
Ambianță rustică, gust și calitate a unui vin nobil, tradiții.

Care este cea mai veche sticlă din colecția vinăriei Pivnițele Brănești? 
Vinul Madeira din anul 1986.

 Pivnitele_Branesti       Pivnitele_Branesti_beci

Există la Pivnițele Brănești locuri unde au acces doar cei mai aleși oaspeți?
După cum am menționat mai sus, oaspeții noștri vizitează toate departamentele de producere și păstrare a vinului, nu avem locuri ascunse sau destinate unor categorii anumite de vizitatori. 

Ce personalități remarcabile au vizitat vinăria Pivnițele Brănești? Și care ar cele mai îndepărtate sau exotice țări din care ați avut oaspeți?
Pe parcursul activității noastre am avut oaspeți din toate colțurile lumii de pe toate continentele. Unii din ei chiar își păstrează colecțiile private la noi la vinărie.  

Care este cea mai mare provocare pentru tine în calitate de manager la compania Pivnițele Brănești
Sunt o persoană care tinde să reușeasca din prima, dar în domeniul turismului nu este tot timpul așa, sunt lecții de învățat zi de zi, sunt lucruri care nu le poti prevedea, pentru că în acest business lucrezi cu oameni diferiți, cu preferințe și așteptări diferite. Suntem în permanentă dezvoltare și ameliorare, pentru că ne dorim ca oaspeții noștri să revină iar.  

Ai avut oaspeți cu solicitări mai deosebite? Sau poate ai avut un caz mai curios despre care ai putea să ne povestești?
Mulți din oaspeții vinăriei cunosc despre panorama fantastică, care se deschide nemijlocit de pe podgoriile noastre către valea Orheiului Vechi. În anul 2014 aici am găzduit o conferință de presă, la solicitarea Oficiului Național al Viei și Vinului, cu ocazia prezentării noului concept al sărbătorii Ziua Națională a Vinului. A fost un eveniment foarte frumos, care a culminat cu o degustare de vinuri și gustări tradiționale. Din câte cunosc, o astfel de conferință de presă se întâmpla pentru prima dată în Republica Moldova, într-un format inedit. 

Pregătiți oferte sau servicii noi pentru sezonul următor? Cu ce ne veți surprinde în viitorul apropiat?
Foarte curând vom deschide ușile primului hotel subteran din Moldova. Deasemenea vom oferi posibilitatea oaspeților noștri de a face băi în vin. Dar nu vreau să anticipez foarte mult, vom reveni cu noile oferte cât de curînd posibil. Ca în fiecare an vom avea și oferte speciale de  Ziua Vinului.

     Pivnitele_Branesti_degustare         Pivnitele_Branesti_Brut

Îți aduci aminte când și în ce împrejurări ai degustat prima dată un vin și care a fost acesta?
Spumantul de casă facut de tatăl meu, care avea un gust deosebit și îmi aduc aminte cu mult amuzament de procesul anevoios de pregătire a acestuia.

Dacă ar trebui să alegi un vin roșu și un vin alb care ar fi acesta?
Într- o zi călduroasă de vară aș alege Spumant Brut de Brănești, iar la focul din vatră aș alege Roșu de Brănești. 

În afară de turismul vinicol, ai o pasiune pentru ceva anume, un hobby? 
Călătoriile, deoarece ele îmi deschid noi orizonturi și mă ajută să dezvolt idei noi pentru deservirea oaspeților noștri și îmbunătățirea serviciilor noastre.

Winetours Moldova îți mulțumește pentru timpul acordat și urează mult succes întregei echipe de la Pivnițele Brănești.