Turismul rural în Moldova se dezvoltă cu o viteză fulgerătoare, şi în fiecare an apar noi şi noi gospodării, gata pentru a primi oaspeţi. Acest lucru se datorează faptului că Moldova a reuşit să-şi păstreze întreaga comoară a culturii, tradiţiilor şi obiceiurilor populare.

Complexele turistice rurale sunt în principiu gospodării organizate pe baza unor case săteşti obişnuite. Casa poate fi veche, însă musafirilor li se oferătoate comodităţile: duş, încălzire, mobilă confortabilă, conexiune internet. Toate eforturile gazdelor sunt îndreptate spre a familiariza oaspeţii cu viaţa poporului moldovean, astfel încât aceştia să trăiască la sat şi in acelaşi timp să nu simtă nici un disconfort. 

Musafirilor li se oferă în principal bucate din bucătăria naţională, pregătite din legume, fructe, carne, lactate pe care gazdele le produc în gospodăriile lor. De regulă, gospodăriile sunt amplasate pe malurile apelor, deci există şi posibilitatea de a pescui, de a face plimbări cu barca, de a inota şi a face băi de soare. Pe langă distracţiile acvatice se propun şi plimbări pe cai sau cu căruţele, cu bicicleta şi pe jos, excursii la obiecte de atracţie turistică, programe culturale.

In complexele turistice se organizează picnicuri la natură, care este excepţional de frumoasă în Moldova, evenimente în masă (sărbători, conferinţe, pranzuri). O astfel de gospodărie poate fi vizitată şi fără a rămane pe noapte.

Oricine vine in Moldova observă ospitalitatea neobişnuită, receptivitatea şi bunătatea populaţiei băştinaşe. Vi se va vorbi in limba dumneavoastră, vi se vor închina vinuri de excepţie, veţi fi servit cu mămăligă cu tocană, cu sărmăluţe, vi se va povesti despre viaţa la sat şi istoria locurilor, vi se va cânta şi vi se va dansa… o astfel de primire nu se uită, şi este puţin probabil că veţi mai găsi ceva asemănător pe alte meleaguri!