Peste 1000 de persoane – oficiali, oaspeţi de peste hotare, invitaţi speciali, jurnalişti, bloggeri şi pasionaţi de vinurile de calitate – au participat la un eveniment tradițional într-o interpretare deosebită, Vernisajul Vinului, ediția a X-a Cuvée Jubiliară.

Ediția aniversară s-a desfășurat pentru prima dată în aer liber, într-o atmosferă plăcută de primăvară, pe o suprafață acoperită de 800 m2 și un spațiu deschis cu iarbă verde. Decorul a fost completat cu bujori, iar tematica florilor de primavară s-a regăsit în culorile evenimentului și în dresscode-ul sugerat pentru participanți.

Vernisajul_Vinului_mai_2016_guests

Peste 200 de vinuri degustate

Evenimentul a oferit spre degustare peste 200 de vinuri selecte caracteristice sezonului – albe și rosé, expuse de 31 de companii vinicole producătoare de vinuri de calitate premium, reunite sub brandul de țară Vinul Moldovei. Dintre acestea, 24 sunt companii vinicole mari: Albăstrele, Asconi, Bostavan, Castel Mimi, Călărași, Chateau Vartely, Cimișlia, Cricova, Dionysos Mereni, Fautor, Garling, Gitana Winery, Ialoveni, Maurt, Migdal-P, Mileștii Mici, MoldNord, Nisporeni, Purcari, Sălcuța, Suvorov Vin, Kazayak și Vinăria din Vale, Vinuri de Comrat. 7 dintre participanți sunt producători mici de vinuri: Carpe Diem, DAC, Equinox, EtCetera, Mezalimpe, Minis Terriors, Vinăria Poiana.

Fiecare vizitator al evenimentului a primit în dar câte un pahar cu logo-ul „Wine of Moldova”, perfect pentru a descoperi și a savura corect nuanțele de gust și aromă ale vinurilor bune, precum și o broșură de degustare cu vinurile vernisate. În plus, vizitatorii au avut posibilitatea de a procura direct de la producători vinuri la prețuri speciale, dar și să participe la 2 tombole ale ediției aniversare. În calitate de premii câștigătorii au primit sticle de vin de cea mai înaltă calitate.

vernisajul_vinului_mai_2016_premii

Tururi vinicole

Pentru prima dată în cadrul Vernisajului Vinului a fost organizat un punct informațional tursitic, în cadrul căruia numeroși oaspeția a evenimentului au avut posibilitatea să afle despre cele mai noi oferte din domeniul turismului vinicol, propuse de Winetours Moldova. 

Vernisajul_Vinului_mai_2016_guests_nata_albot

Lansări de vinuri noi

Vernisajul Vinului a devenit o rampă de lansare pentru produsele noi, în special pentru cele de sezon. Și ediția aniversară a adus în atenția publicului 32 de vinuri care au fost lansate oficial chiar în cadrul evenimentului: Bostavan – Rose; Castel Mimi – Fetească Albă 2015, Muscat 2015, Rosé 2015; Chateau Vartely – Individo Fetească Regală Riesling, Individo Rosé; Cimișlia – Vero di Moscato; Cricova – Pinot Grigio, IGP Chardonnay, Fetească Albă; EtCetera – Rose 2015; Fautor – Albariño 2015 ediție limitată, Merlot Rosé 2015, Chardonnay 2015, Rhein Riesling 2015; Maurt – Bacio di Bolle Gold Edition; Mileștii Mici – Sauvignon IGP Codru 2015, Riesling IGP Codru 2015, Merlot IGP Codru 2015; Mezalimpe – Rosé 2015; Minis Terrios – Rosé (Fetească Neagră) 2015; Nisporeni – Petiant, Petiant Muscat; Vinăria din Vale – Fetească Albă IGP 2015 , Sauvignon 2015; Asconi - Feteasca Albă, Cabernet Sauvignon 2015, Sauvignon Blanc 2015; Călărași - Chardonnay, Sauvignon Blanc, spumant Status Regal; Minis Terrios - Sauvignon Blanc 2015.

Vinuri premiate internațional, prezente la Vernisaj
Printre sutele de vinuri de sezon prezente la eveniment s-au numărat și produsele distinse cu medalii și premii la cele mai importante competiții specializate din lume. În acest an, 123 de vinuri produse în Moldova au fost înregistrate în concursurile internaționale. În rezultat, 81 din ele au fost distinse cu premii internaționale.

Vernisajul_Vinului_mai_2016_guests

Premiile ediției aniversare 

Conform tradiției, fiecare vizitator a votat pentru vinurile preferate dintre cele oferite spre degustare. La final, vinurile aflate în topul preferințelor au fost premiate cu trofeele ediției de primăvară. Astfel, vinului „Vinohora în Alb” Feteasca Albă Chardonnay 2014 de la Vinăria Purcari i-a fost acordat premiul „Vernisajul în Alb”, iar vinul „Individo Rosé” Cabernet Sauvignon Merlot 2015 de la Chateau Vartely a fost apreciat cu „Vernisajul în Rosé”.

La ediția aniversară, au fost decernate 2 premii „Cavalerul Vernisajului Vinului” pentru personalitățile ce au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea și promovarea evenimentului și a sectorului vitivinicol. Sergiu Botezatu (manager senior de proiect USAID Moldova), și dna Anghelina Taran (jurnalistă specializată în domeniul vinicol, Ekonomiceskoe Obozrenie Logos Press), au fost onorați cu premiul special al evenimentului.

Vernisajul_Vinului_mai_2016_premii_Vartely_Purcari

Cultură și responsabilitate socială
Evenimentul a fost prezentat de Eugen Bulgaru și Marinela Vasilică Ardelean, expert internațional în vinuri, inițiatoare a proiectului „Cartea Vinurilor din România”. Volumul care include și 43 de vinuri produse în Moldova a fost lansat chiar în cadrul Vernisajului, iar cunoscătorii și pasionații de vinuri au avut posibilitatea de a o procura.

Vernisajul_Vinului_mai_2016_marinela_vasilica_eugen_bulgaru

Atmosfera festivă, dar în același timp relaxantă a Vernisajului a fost menținută de trupa „Divertis Duo”, care a interpretat compoziții instrumentale din repertoriul naţional şi internaţional în stil „chanson française”. Oaspeții Vernisajului au avut parte de o surpriză frumoasă: balerinele Studioului de balet „Soarele”, cea mai veche școală de balet din Republica Moldova, cu o istorie de 65 de ani, au oferit un spectacol deosebit. Ele au dansat fiind acompaniate de muzica saxofonistului Cristian Târșu, beneficiarul ediției precedente a Vernisajului, saxofonul căruia a fost procurat din veniturile obținute din vânzarea biletelor la Vernisajul Vinului. Și de această dată evenimentul și-a păstrat caracterul filantropic, iar o parte din venituri va fi donată pentru susținerea tinerelor talente. Beneficiarii ediției aniversare vor fi chiar tinerii talentați de la Studioul de Balet „Soarele”, care își vor putea procura costume și recuzită pentru spectacole.

vernisajul_vinului_mai2016_balet_Soare

Cele 10 ediții de Vernisajul Vinului, în cifre:

Număr de participanți – 8000
Numărul vinurilor prezentate – 1250
Pahare gratuite oferite – 7600
Masterclass-uri organizate – 12
Trofee oferite (Vernisajul în Alb, Vernisajul în Roșu, Vernisajul în Rose, Vernisajul Efervecent) – 20

Vernisajul_vinului_mai_2016_guests