Complexul muzeal arheologic Orheiul Vechi

Complexul arheologic Orheiul Vechi este un muzeu în aer liber, situat între satele Trebujeni și Butuceni, 60 km distanță spre nord-est de Chișinău.

Acest teritoriu a fost populat încă din timpurile străvechi. În acest loc au fost construite multe orașe. Primul oraș fondat aici a fost numit Orhei. Denumirea  „Orhei” înseamnă fortăreață. Mai târziu, în secolul al XIV-lea, acest teritoriu a fost cucerit de Hoarda de Aur. Numele rezervației arheologice provine de la numele acelui oraș medieval, deci, „Orheiul Vechi ".

Complexul muzeal Orheiul Vechi reprezintă un sistem de monumente istorice și peisaje naturale. Acesta este format din mai multe promontorii. Promontoriul  central din Orheiul Vechi este numit Peștera. Numele acestuia provine de la numeroasele peșteri formate aici. Promontoriul Butuceni este, de asemenea, parte din Orheiul Vechi. Aceasta, împreună cu promontoriul Peștera formează o armonie complexă din toate punctele de vedere. Promontoriul Butuceni este minunată, atât din punct de vedere geologic, cât și din punct de vedere estetic. Acesta este format din multiple stânci calcaroase, peșteri spațioase și grote mici. Peisajul splendid și urmele civilizației vechi sunt impresionante.

Orheiul Vechi este faimos pentru mănăstirile rupestre situate aici. Această zonă a fost una ideală pentru monahismul primar al comunității creștine timpurii, fiind  izolată de lumea exterioară. Atunci când creștinismul a ajuns în această regiune, aici existau peșteri mari și mici, sculptate în rocile calcaroase de către triburile preistorice care au locuit pe acest teritoriu. În Orheiul Vechi există câteva construcții monumentale din piatră, ce prezintă interes atât pentru oamenii de știință, cât și pentru oamenii de rând. Cea mai veche construcție fortificată din Orheiul Vechi este Cetatea Getică. Aceasta este situată pe promontoriul Butuceni. Cetatea este legată de  teritoriul înconjurător printr-o trecere îngustă. În cazul unui atac, accesul putea fi ușor blocat. Locul era ideal pentru construcția unei fortărețe.

O altă construcție de mare interes este Cetatea Medievală. Aceasta a fost construită atunci când Hoarda de Aur a cucerit teritoriul. Orașul a devenit  orientală și a fost numită Shehr al-Cedid. Cetatea din lemn a fost distrusă. În locul acesteia a fost construită o nouă cetate de piatră. Ea avea două camere și un cavou subteran. Construcția avea și o curte interioară. După ce orașul a fost eliberat de sub ocupația Hoardei de Aur, această construcție a devenit reședința magistratului raionului Orhei.  Din acel moment, curțile interioare au început să fie adăugate la multe case locale moldovenești. Cavoul a fost transformat într-o pivniță. Și pivnițele au devenit o trăsătură caracteristică a caselor locale. Construcția a fost distrusă probabil în anul 1510, atunci când tătarii au incendiat tot orașul.

Scrie-ne un mesaj

Lăsați-ne mesajul în formarul de mai jos, iar noi vă vom răspunde în scurt timp pe e-mail.

Vă mulțumim pentru mesaj. În curând veți fi contactat.