În curînd în Republica Moldova vor fi lansate două noi rute turistice tematice Pe urmele polonezilor în Moldova – “Routes to the roots”  și Pe urmele nemților în Moldova – “Routes to the roots”,dedicate turiștilor din Polonia și Germania. Recent compania Winetours Moldova a paticipat la un tur informativ organizat, pentru a se familiariza cu noul traseu.  “Routes to the roots” este un proiect elaborat și finanțat de către Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, fiind implementat de Asociația Ghizilor, Lectorilor și Translatorilor din RM.

Polish_roots_routes_catholic_church_orhei_biserica_catolica

Ambele trasee sunt menite să atragă turiștii interesați de a cunoaște Moldova ca o destinație multietnică.  Programul include vizita unor monumente arhitecturale de importanţă majoră, dar și localități-colonii fondate de comunitățile poloneze sau germane, prin reflectarea  trecutului şi prezentului acestor comunități în Moldova. Aspectele istorice ale traseului vor fi asezonate cu vinuri şi divinuri de cea mai înaltă calitate, în cadrul vizitelor unor vinării recunoscute la nivel național și internațional.

Polish_roots_routes_catholic_church_orhei_biserica_catolica

Turul Pe urmele polonezilor în Moldova – “Routes to the roots” va urma itinerarul Chişinău-Orhei-Soloneţ-Soroca-Cosăuți-Stîrcea-Glodeni-Bălţi-Chişinău, incluzând obiective turistice reprezentative pentru comunitatea poloneză din zonă, printre care: biserica romano-catolică Adormirea Maicii Domnului (or. Orhei), conacul cu parc al boierului Constantin Al. Brzozowski – moara, conacul şi beciul (s. Soloneţ, r. Soroca), Cetatea Sorocii, Muzeul de Etnografie al satului Cosăuți şi mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului.

Cetatea_Soroca_fortress

Turul Pe urmele nemților din Basarabia – “Routes to the roots” va dura două zile și va urma itinerarul Chişinău - Anenii Noi - Ştefan Vodă – Purcari – Crocmaz - Pervomaisc- Marienfeld – Mileştii Mici sau Puhoi - Chişinău. Participanții vor cunoaște și admira toate atracțiile turistice specifice localităților, vor gusta din vinurile și bucatele tradiționale autentice cu influențe, care încă mai poartă amprenta locului. Începe prin a vizita localitatea Anenii Noi și orașul Ștefan Vodă, foste colonii germane. Întrucât cultivarea viței de vie a fost sursa de bază ce asigura existența coloniștilor germani din Basarabia, turiștii vor vizita câteva importante vinării din Moldova. Într-o altă fostă colonie germană, participanții vor beneficia de o excursie la stână, unde vor degusta brânzeturi. Vizita va fi completată cu un târg de artizanat, dansuri și cântece în interpretarea ansamblului folcloric local, astfel va cuprinde toată diversitatea de produse de care pot beneficia turiștii pe acest traseu. 

Moldova_hospitality_ospitalitate_welcome

Moldova_stana_de-oi-sheepfold

Moldova_folk_dance_dansuri_populare_port_national

Moldova-targ-artizanal-levantica