Primul Castel din Moldova, situat în localitatea Bulboaca, raionul Anenii-Noi, va fi deschis publicului larg, pe 17 septembrie 2016, după cele mai ample lucrări de restaurare din istoria recentă a Republicii Moldova.

Castelul a fost fondat în 1893 de Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei şi un vinificator extraordinar al timpurilor sale.

Câteva decenii la rând, complexul lui Constantin Mimi a fost ascuns de ochii lumii. Abia în 2010, în cadrul unor lucrări de rutină, muncitorii au scos faţada placată de pe clădire, descoperind o adevărată bijuterie arhitecturală. Atunci s-a decis restaurarea fundamentală a Castelului: fiecare cărămidă a fost şlefuită conform tehnologiilor speciale de reabilitare; au fost redescoperite şi puse în valoare beciurile şi galeriile subterane. La mai bine de un secol, Castel Mimi prinde a doua viaţă.

Deschiderea Castel Mimi va fi însoţită de un concert cu muzică live. Legendara formaţie МАШИНА ВРЕМЕНИ va cânta pe 17 septembrie la Castel Mimi. La fel, pe scena de la Castel Mimi vor urca formaţiile Alternosfera, Vali Boghean, Moldovan National Youth Orchestra, Brio Sonores, Aura şi Vitalie Dani.

 „Castel Mimi tinde să devină o carte de vizită pentru Republica Moldova. Prin acest proiect, ne-am propus să promovăm imaginea ţării, în Moldova şi peste hotarele ei. Cel mai amplu proiect de restaurare din istoria recentă a Republicii Moldova vine să confirme respectul nostru pentru istorie, tradiţie şi vinuri bune”, a declarat Cristina Frolov, director Castel Mimi.

Castel_Mimi_beci

Deschiderea Castel Mimi va avea loc pe 17 septembrie 2016, ora 13.00, localitatea Bulboaca, Anenii Noi (circa 35 km distanţă de Chişinău). Organizatorii se aşteaptă la un număr de circa 8000 de vizitatori și au pus la dispoziție următoarele categorii bilete:

Din 11 august – 100 lei (primele 500 bilete doar online pe iticket.md).
22 august – 11 septembrie (inclusiv) – 200 lei.
12 – 16 septebmbrie (inclusiv) – 250 lei.
17 septembrie (în ziua evenimentului) – 300 lei (la intrare).
Acces zona VIP – 2000 lei. (în casele "Bisconcert" din 22 august). Posesorii biletelor VIP vor beneficia de băuturi și gustări, inclusiv un şir de facilităţi, precum intrare separată, parcare separată, acces preferenţial la anumite comodităţi. 
*Copiii cu vârsta de până la 8 ani, însoțiți de părinți, pot intra gratis la eveniment.

Castel Mimi reprezintă o destinaţie unică din Republica Moldova, fiind inclus în top 15 capodopere arhitecturale din lumea vinului. Vizitatorii pot comanda excursii prin complexul istoric şi secţia modernă de producere a vinului. Vor fi puse la dispoziţie câteva săli de degustare; restaurante, terase de vară cu havuz, piscină, un labirint în aer liber, spaţii de joacă pentru copii, etc. Pe loc puteţi savura bucate deosebite, în mijlocul istoriei. Din toamnă, va fi disponibilă cazarea în căsuţe de hotel.