1. Istoria Vinului Moldovei începe la 3000 î.Hr., vița-de-vie fiind atestată aici la 7000 î.Hr.

Firs_grape_leaf_impression_in_StonePC: intechopen.com

2. Moldova găzduiește două dintre cele mai mari crame și colecții de vinuri din lume. Cricova este cel mai mare beci de vinuri din Europa, în timp ce Mileștii Mici deține cea mai mare colecție de vinuri din lume, peste 1,5 milioane de sticle de vin, incluse în Guinness World Records.

Milestii_Mici_largest_wine_cellar_wine_collection

3. 2% din suprafața mondială de viță-de-vie se află în Moldova, Moldova fiind una dintre primele 20 de țări producătoare de vin din lume și a ocupând locul 13 în topul monidal al țărilor exportatoare de vinuri.

Salcuta_winery_vineyards_moldovaPC: chumash.us

4. Aproximativ un sfert din populație este implicat în procesul de producere a vinului și viticultură.

Grape_harvesting_moldovaPC: Purcari Winery

5. Unica sticlă de vin din lume “Ierusalim de Paști, roada 1902, se păstrează în colecția de vinuri de la Cricova.

Cricova_1902_wine

6. Cea mai veche vinărie din Moldova este Chateau Purcari, fondat în 1827.

Purcari_Winery_old_wine_cellarPC: Purcari Winery

7. Castel Mimi este primul castel vinicol din Moldova, a fost fondat în 1893 și este inclus în top 15 capodopere arhitecturale din lumea vinului.

Castel_Mimi_first_Wine_CastlePC: Castel Mimi Winery

8. În 1878, la Expoziția Mondială de la Paris, vinul Negru de Purcari a câștigat prima medalie de aur, fiind primul vin moldovenesc premiat vreodată la o expoziție internațională.

Negru_de_Purcari_collectionPC: Purcari Winery

9. În Moldova veți găsi cea mai mare clădire din lume, construită în forma unei sticle (28m), numit Muzeul Băuturilor Tari.

bottle_shape_building_moldova     bottle_shape_building_moldova
PC: wikimapia.org

10. Moldova este singura țară, care are o zi întreagă dedicată vinului, Ziua Națională a Vinului este o celebrare la nivel de țară a culturii vinului. În anul 2003 a fost emisă o monedă comemoratvă, dedicată Sărbătorii Naționale Ziua Vinului, cu valoarea nominală de 10 lei.

National_Wine_Day_MoldovaPC: wineofmoldova.com

11. Există 4 regiuni vinicole în Moldova: Codru, Ștefan-Vodă, Valul lui Traian, Bălți.

moldova-wine-map-wine-regionsPC: wineofmoldova.com

12. Autenticitatea și unicitatea vinurilor moldovenești este reprezentată de soiurile de struguri autohtone, care reprezintă 10% din podgorii, cele mai populare sunt: ​​Feteasca Albă, Feteasca Regală, Viorica, Feteasca Neagră și Rara Neagră.

indigenous_grape_varieties_MoldovaPC: wineofmoldova.com

Bonus: În anul 1998, o sticlă de coniac de marca KVINT ajunge bordul navei spațiale MIR-26, fiind prima și până când unica sticlă de divin (coniac) care a zburat în spațiu.

KVINT_space_cognac

Participă la unul dintre tururile noastre vinicole și află mai multe lucruri interesante. Găsește și rezervează un tur vinicol de neuitat, o selecție de vinării renumite, o varietate de pachete turistice, care oferă o gamă largă de experiențe vinicole și culinare în Moldova.

Contacte: +37379555633 | info@winetours.md