Sărbătorirea Paştelui începe cu o slujbă pascală religioasă. În locaşurile ortodoxe din Moldova, serviciul divin începe la miez de noapte. Cel mai recomandat este să ajungeţi acolo din timp, pentru că, de obicei, în această noapte locaşurile sunt arhipline.

În fiecare an, în noaptea de Paşti, în Moldova este adus din Ierusalim Focul Haric. La Catedrala Metropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău focul este aşteptat de conducerea ţării, reprezentanţi ai clerului, cetăţeni de rând. De la focul sfânt apoi sunt aprinse lumânări, după care acest simbol al credinţei şi binecuvântării este dus prin toată ţara – în biserici, mănăstiri, case.

Sarbatorile de Pasti Moldova Foc HaricPC: diez.md

După finalizarea slujbei, preotul sfinţeşte bucatele aduse de enoriaşi. Conform tradiţiei, din coşul pascal nu vor lipsi pasca, cozonacul, ouăle încondeiate, „babele” (copturi dulci din tăiţei), sarea, zahărul. 

La ieşire din biserică, credincioşii urmează un ritual special – se sărută şi se salută cu cuvintele „Hristos a înviat” – „Adevărat a înviat!”. De asemenea, pe parcursul unei săptămâni, în toate bisericile oricare doritor va avea permisiunea să bată clopotele.

Sarbatorile de Pasti Moldova ClopotePC: clopote.md

În dimineaţa de Paști, reveniţi acasă de la biserică creştinii organizează o masă copioasă. De menţionat că bucatele pentru sfinţire – pasca şi cozonacii – se coc din timp, începând cu Joia Mare. Tot atunci sunt încondeiate şi ouăle. De regulă, gospodinele gătesc mâncăruri în cantităţi mari, or, tradiţia prevede împărţirea în aceste zile a bucatelor pascale.

Sarbatorile de Pasti Moldova Cozonac Oua rosiiPC: mancare.ro

Pe lângă mâncărurile tradiţionale de Paști şi ouăle încondeiate nelipsit de pe masa de sărbătoare este mielul copt. La fel sunt servite ruladele din carne de viţel, iepurele la cuptor, şunca de porc, gâsca sau curcanul. Important este să fie cât mai multe mâncăruri, de dorit din carne, care să accentueze: Postul Mare s-a încheiat, a sosit Marea sărbătoare!

Sarbatorile de Pasti Moldova Incondeiere ouaPC: bzb.ro

În aceste zile, la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din capitală se desfăşoară tradiţionala Expoziţie Pascală, atracţia principală fiind concursul de încondeiat ouă. Aici se adună cei mai buni meşteri din Moldova, România, Ucraina şi îşi demonstrează talentele. Apropo, oricare doritor poate participa la un master-class.

Scrie-ne un mesaj

Lăsați-ne mesajul în formarul de mai jos, iar noi vă vom răspunde în scurt timp pe e-mail.

Vă mulțumim pentru mesaj. În curând veți fi contactat.