Moldova a fost votată de cititorii "Lonely Planet" drept “#1 cea mai neexplorată destinație” din Europa. Nu știi niciodată ce vei găsi aici. Cu siguranță nu vei găsi cel mai înalt munte sau cea mai adâncă mare, nici chiar cel mai lung râu, dar aici sunt multe lucruri interesante pe care nimeni nu se așteaptă vreodată să le vadă: 

  1. Destinația cel mai puțin explorată din Europa, conform"Lonely Planet"
  2. Istoria vinului din Moldova începe în anii 3000 î. HR., în timp ce prima viță de vie a fost înregistrată aici în anii 7000 înainte de Hristos. Autenticitatea și unicitatea vinurilor moldovenești este reprezentată de soiurile băștinașe/autohtone, care reprezintă 10% din podgorii. Aproape un sfert din populație este implicată în procesul de producere a vinului și viticultură.
  3. Cricova este cel mai mare beci din Europa, în timp ce Mileștii Mici deține cea mai mare colecție de vinuri din lume - peste 1,5 milioane de sticle de vin.
  4. Moldova ocupă locul 7 în lume ca mare producător de nuci.
  5. Solurile negre (cernoziom) din Moldova sunt printre cele mai fertile soluri din lume.
  6. Moldova este una din cele 3 țări din lume a căror steaguri naționale diferă pe părțile avers și revers – celelalte 2 țări sunt Paraguay și Arabia Saudită.
  7. Una dintre cele mai mici țări din Europa de Est, însă în ciuda acestui fapt, ea are 2 regiuni autonome: Transnistria și Găgăuzia.
  8. Cei mai mulți oameni din Moldova sunt bilingvi și vorbesc fluent în, cel puțin, o limbă străină.
  9. Limba găgăuză vorbită în regiunea de sud a Moldovei, este inclusă în lista UNESCO a limbilor pe cale de dispariție, având doar 180 000 de vorbitori.
  10. Orașul din nord, Soroca, este bine cunoscut ca fiind “capitala” romilor sau a țiganilor din Moldova.  Aici trăieşte "Regele Romilor", care este de fapt baronul romilor din Moldova.
  11. Aici veţi găsi cel mai mare sat din Europa - Congaz.
  12. În Moldova veţi găsi cea mai mare clădire în formă de sticlă (28m), numită Muzeul Băuturilor Tari din satul Târnăuca.
  13. În timpul perioadei Uniunii Sovietice, Moldova a produs hrană pentru astronauți. Și anume în Moldova, au fost dezvoltate tehnologii unice și metode de producție și de depozitare a produselor din fructe și pomușoare.
  14. Cel mai mare animal care a trăit vreodată pe teritoriul Moldovei se numește Denoterium, o rasă de elefant. Puteți vizita muzeul etnografic din Chișinău pentru a vedea scheletul Denoterium-ului, care este considerat ca fiind al doilea cel mai mare din Europa.
  15. Peștera "Emil Racoviță", din Criva, este a treia cea mai mare peștera de gips din lume și se află pe locul al optulea în clasamentul tuturor subteranelor gigante de pe Pământ.
  16. Arcul geodezic Struve situat în satul Rudi, nordul Moldovei, este o proprietate înscrisă pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
  17. Cleopatra Stratan este o interpretă moldoveană, cea mai tânără persoană care a atins un succes comercial ca și interpretă. Ea deține recordul pentru cel mai bine plătit tânăr  artist, cel mai tânăr artist care a primit un premiu MTV și cel mai tânăr artist care a înscris un hit nr.1 în topuri într-o țară.
  18. Bluza tradițională moldovenească pentru femei "ia" servește drept sursă de inspirație pentru mulți designeri de modă de renume internațional.
  19. "Noroc" este unul dintre cuvintele cele mai versatile în limba română - este utilizat în situații absolut diferite, fie să presupunem că cineva are noroc sau ghinion, pentru a ura cuiva noroc sau pur și simplu pentru a saluta pe cineva.
Scrie-ne un mesaj

Lăsați-ne mesajul în formarul de mai jos, iar noi vă vom răspunde în scurt timp pe e-mail.

Vă mulțumim pentru mesaj. În curând veți fi contactat.