Bucătăria moldovenească nu poate să nu placă: este atât de bogată şi variată încât nu va fi deloc uşor să gustaţi cel puţin o treime dintre toate specialităţile cunoscute. Multitudinea de fructe şi legume, pământurile mănoase care favorizează creşterea animalelor şi păsărilor domestice, tradiţiile străvechi de fabricare a produselor lactate, toate acestea, dar şi multe altele au făcut ca bucătăria moldovenească să fie de-a dreptul unică.

Bucătăria din Moldova a influenţat mult bucătăriile tradiţionale ale altor popoare de pe teritoriul ei şi în acelaşi timp s-a completat cu elemente din cea ucraineană, bulgară, găgăuză, rusă, iar în secolele trecute din bucătăriile grecească şi turcească.

Tradiţional, moldovenii iau masa de trei ore pe zi. La pranz şi cină, multe familii obişnuiesc să servească puţin vin produs in condiţii industriale sau vin de casă. De obicei, moldovenii rar când au la o masă mai puţin de două feluri de mancare. Iar la zile de naştere, cumătrii (botezuri), nunţi şi alte ceremonii farfuriile sunt aranjate pe mese, asemenea pieselor pe tabla de şah, una peste alta, în trei nivele. În Moldova, oaspeţii sunt întampinaţi în casa mare cu masa intinsă şi cu un pahar de vin bun moldovenesc. În afară de vinuri, moldovenii ştiu să aprecieze ceaiul sau cafeaua de calitate, la fel le mai plac băuturile lactate şi cele lactate acide, sucurile, compoturile etc. Puteţi gusta din specialităţile moldoveneşti şi la restaurante sau cafenele. Spre deosebire de alte ţări, in Moldova, localurile nu sunt divizate în restaurante „pentru turişti” şi restaurant „pentru localnici”, or în majoritatea veţi găsi bucate delicioase pregătite„ca la mama acasă”.

Cele mai cunoscute în Moldova sunt mămăliga, zeamă de pui, tocană şi altele. Tradiţionale pentru bucătăria autohtonă sunt bucatele pregătite din cele mai variate legume: roşii, ardei, vinete, varză albă, fasole, ceapă, usturoi, praz etc. Legumele sunt folosite la pregătirea salatelor şi sosurilor, ele sunt coapte, înăbuşite, murate, sărate sau marinate, obţinându-se astfel adevărate opere de artă culinară. Un colorit specific redă bucătăriei tradiţionale diversitatea mare de bucate din porumb şi faină de porumb: crupe, copturi, supe, fulgi, băuturi nealcoolice, etc.

În bucătăria moldovenească un rol aparte revine produselor din carne, în special la pregătirea bucatelor calde, dar şi a aperitivelor. Sunt populare zeama de pui, borş, tocană, friptură şi costiţa din carne de porc, mici din carne de vită, mangea din carne de berbec. Multe bucate din carne şi peşte sunt preparate la grătar deasupra cărbunelui de lemn încins. Produsele astfel pregătite sunt de obicei marinate anterior.

Nici o sărbătoare tradiţională nu se petrece fără sarmale, răcituri, tăiţei cu carne de pasăre etc. Masa de sărbătoare în Moldova este împodobită cu gust cu bucate delicioase din făina de grâu: prăjiţei, copturi, învârtite, plăcinte, saralii cu fructe, legume, nuci etc.

În diferite zone ale Moldovei predomină bucătăria locală: în zonele de est ucrainenii preferă renumitele borşuri, la sud bulgarii vă pot servi cu un sos tradiţional - mangea din pui, iar găgăuzii - cu şorpă, o supă din carne de berbec, pregătită cu multe mirodenii, în comunităţile de ruşi sunt populari pelmenii - un soi de colţunaşi cu carne, etc.

În bucătăria moldovenească sunt servite o gamă variată de băuturi tradiţionale: compoturi, sucuri din fructe, dar şi băuturi tari, cum ar fi vinuri, divinuri, brendi, ţuică, etc. Viticultura în Moldova are tradiţii multiseculare. Celebrele vinuri moldoveneşti sunt cunoscute şi apreciate departe peste hotarele ţării. Ele pot fi seci, de desert sau tari, pot avea un buchet variat de arome şi nuanţe cromatice. La pregătirea vinurilor sunt folosite soiuri europene, dar și cele moldoveneşti: Feteasca Albă, Feteasca Regală, Feteasca neagră, Rara Neagră.

Bucate care Vă recomandăm să gustaţi:

*Mămăligă (un fel de terci din făină de porumb fiartă în apă) servită cu diferite sosuri sau produse – branză cu cheag (de vaci, de capre sau de oi), smantană, branză de vaci, unt, jumări, tocană, peşte prăjit cu mujdei.

*Sarmale în foi de varză sau frunze de vie (la fel se mai pregătesc sarmale in frunze de podbal, arţar, hrean etc.), cu orez sau păsat, cu carne sau de post.

*Bucate la grătar (foarte populare in Moldova) – mititei şi mici (preparat culinar de forma unui carnăcior făcut din carne tocată), carnăţei (produs preparat din carne tocată), frigărui (din carne de porc, de vită, de oi, de pasăre etc.) sau legume la grătar (vinete, ardei, roşii).

*Zeama (supă din pui cu tăiţei de casă).

*Ciorba (supă din fasole cu carne sau fără carne).

*Ghiveci (tocană de legume) şi vanătă tocată

*Branză

*Plăcinte, învârtite (din foi subţire de aluat cu diferită umplutură, de obicei, cu branză cu cheag, branză de vaci, varză, vişine).

*Prune umplute cu nuci şi servite cu sos de smantană.

 

Scrie-ne un mesaj

Lăsați-ne mesajul în formarul de mai jos, iar noi vă vom răspunde în scurt timp pe e-mail.

Vă mulțumim pentru mesaj. În curând veți fi contactat.