Moldovenii sărbătoresc pe picior larg, cu implicarea unui număr cât mai mare de oameni. De regulă, sărbătorile naţionale oficiale sunt
însoţite de concursuri, iarmaroace, concerte, lansări de produse noi, petreceri în masă şi multe altele. 

Fiecare dintre oraşele şi satele Moldovei îşi marchează Hramul (sărbătoarea „individuală” a localităţii). De Hramul oraşului Chişinău, pe artera principală a capitalei, întreprinderile îşi expun produsele, iar instituţiile ştiinţifice – realizările. Tot aici evoluează artişti, comunităţile etnice familiarizează publicul cu cultura şi tradiţiile popoarelor pe care le reprezintă, restaurantele organizează degustări de bucate naţionale, iar meşterii populari îşi etalează lucrările.

În Moldova au loc peste 40 de festivaluri, atât internaţionale, cât şi naţionale şi locale. Inserăm lista festivalurilor care în timp au devenit cunoscute pe plan internațional. Printre cele mai memorabile evenimente ale anului în Moldova se numără festivalurile „Mărţişor”, Ziua Vinului, „Invită Maria Bieşu” şi altele.

Sărbători oficiale
1 ianuarie – Revelionul
25 decembrie / 7 ianuarie – Naşterea Domnului Iisus Hristos
8 martie – Ziua Internaţională a Femeii
Paştele (duminică, luni, marţi)
Paştele Blajinilor (morţilor) – la o săptămână de la Paşti
1 mai – Ziua Internaţională a Primăverii şi Muncii
9 mai – Ziua Victoriei / Ziua Europei
27 august – Ziua Independenţei
31 august – „Limba Noastră” (Ziua Limbii Naționale)

Ziua Vinului
Anual, în primul weekend din luna octombrie. Locul de organizare - pe întreg teritoriul Moldovei, evenimentele principale au loc în centrul Chişinăului. Festivalul prezintă o posibilitate excelentă de a gusta cele mai bune vinuri moldoveneşti şi specialități din bucătăria naţională, a vedea artişti locali şi străini, a face cunoştinţă cu lucrări de artizanat sau pentru a merge în excursie la vinării.

Mărţişor
„Mărţişor” este festivalul tradiţional desfășurat pe întreg teritoriul Moldovei, care începe la 1 martie şi continuă 10 zile (a fost lansat în 1967). Mărţişorul (rom. Mărţişor, din rom. martie, lună a anului) este o sărbătoare tradiţională de întâmpinare a primăverii în Moldova şi România. Este marcată la 1 martie. În această zi, oamenii îşi dăruiesc mici butoniere în formă de flori din fire de culoare albă şi roşie.

Invită Maria Bieşu
Festivalul Internaţional al vedetelor de Opera și Balet are loc în fiecare an, în septembrie, la Palatul Naţional, Teatrul de Operă și Balet și alte săli de concerte din Chişinău începând cu 1990. Acest festival a fost instituit de faimoasa cântăreață de opera Maria Bieşu.

Ethno-jazz
Acest festival are loc anual, în a doua jumătate a lunii septembrie, la Teatrul National «Mihai Eminescu»  şi reunește stele ale jazz-ului din întreaga lume. 

Gustar
Festivalul de muzică etno are loc anual, la sfârşitul lunii august, într-un complex fantastic istoric şi cultural «Orheiul Vechi» (între satele Trebujeni şi Butuceni, raionul Orhei).

BITEI
Festivalul Internaţional al Artelor Scenice are loc o dată la doi ani, la sfârşitul lunii mai, în teatrele din Chişinău. Fondatorul festivalului este teatru “E.Ionesco”.

Scrie-ne un mesaj

Lăsați-ne mesajul în formarul de mai jos, iar noi vă vom răspunde în scurt timp pe e-mail.

Vă mulțumim pentru mesaj. În curând veți fi contactat.