Sute de vizitatori au descoperit frumusețea covoarelor tradiționale basarabene la cea de-a III-a ediție a Festivalului Covorului Basarabean. Evenimentul a avut loc pe 19 iunie curent, în incinta Complexului de meșteșuguri populare „Arta Rustică” din satul Clișova Nouă, raionul Orhei. Festivalul a fost organizat de  Asociația Obștească „Femeia Rurală” în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Asociația Obștească Uniunea Meșterilor populari din Moldova, Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Secția Raională Cultură Orhei și Primăria Ciocîlteni.

Festivalul_Covorului_2016

Festivalul_covorului_2016

Festivalul_covorului_2016

Festivalul Covorului 2016 a avut loc în ambianța rustică a unei curți țărănești, unde vizitatorii au putut participa la ateliere de prelucrare și vopsire a lânii în nuanțe naturale. Alături de meșterițele complexului „Arta Rustică”, participanții au învățat pas cu pas cum se țese un covor tradițional. Cei mai îndrăzneți vizitatori s-au înrolat pentru câteva ore la Școala Tinerilor Meșteșugari și au văzut cum se cioplește în lemn, cum se împletește în fibre vegetale și se croșetează tradițional. 

Festivalul_covorului_2016

Festivalul_covorului_2016

Festivalul_Covorului_2016

Festivalul a presupus și o expoziție cu vânzare, unde au fost expuse covoare basarabene cu peste 70 de motive autentice. Elementul omniprezent în covoarele basarabene este Pomul Vieții, un simbol creștin străvechi, care unește cerul și pământul, semnificând tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte. Din simbolurile țesute în scoarța covoarelor seculare a fost inspirat și creat brandul Național Turistic „Pomul Vieții”. 

Festivalul_covorului_2016

 Festivalul_covorului_2016

Festivalul_Covorului_2016

Scrie-ne un mesaj

Lăsați-ne mesajul în formarul de mai jos, iar noi vă vom răspunde în scurt timp pe e-mail.

Vă mulțumim pentru mesaj. În curând veți fi contactat.